BB Klekovača DOO Bajina Bašta

BB Klekovača DOO Bajina Bašta

Delatnost:Destilacija, prečišćavanje i mešanje pića
PIB:106568710
Adresa:Hajduk Veljka 1
Poštanski broj:31250
Grad / Opština:Bajina Bašta
Telefon:031/866-175, 031/866-190, 064/314-09-60
E-Mail:klekovacabb@gmail.com
Web:https://bbklekovaca.com/

BB Klekovača DOO Bajina Bašta

Bajina Bašta je pitoma varošica koja broji oko trideset hiljada stanovnika, od kojih je približno polovina nastanjena u gradskoj sredini, a ostatak po okolnim selima. Geografski je locirana na krajnjem zapadu Srbije i rekom Drinom se graniči sa susednom Bosnom i Hercegovinom.

Zahvaljujući izvanrednim zemljišnjim i klimatskim uslovima, kao i predanosti i marljivosti čestitih domaćina koji nastanjuju ove krajeve, uzgoj visokokvalitetne šljive i proizvodnja rakije u bajnobaštanskom kraju ima dugu tradiciju i duboke korene.

Organizovana proizvodnja i flaširanje klekovače počelo je 1955. godine u Zemljoradničkoj Zadruzi “Bajina Bašta”, da bi za relativno kratko vreme prepoznatljiva i orginalna flaša sa žutom etiketom i crvenom kapsulom (zatvaračem) napunila rafove prodavnica širom bivše Jugoslavije, a našla se preko izvoznika i u izlozima i pariskih i londonskih radnji.

Proizvodnja rakije klekovače

u ovim krajevima datira još od početka XX veka, da bi tridesetih godina tog istog vremenskog perioda izvesna braća Babić počeli i prvu ozbiljniju prodaju klekovače u Beogradu.

Rakija klekovača se proizvodi od najkvalitetnijih sorti šljiva po tradicionalnom tehnološkom postupku, uz dodatak odabranih plodova (bobica) kleke. Spoj dugogodišnje tradicije i iskustva u pravljenju ove rakije, kao i primena najnovijih tehnoloških dostignuća i naučnih saznanja u oblasti proizvodnje žestokih alkoholnih pića, daju jedinstveni pečat i prepoznatljivost ovim proizvodima.

Po završetku destilacije, sazrevanja i odležavanja rakije u hrastovim buradima, rakija se puni i pakuje u finalni proizvod BB Klekovača u litarskom, 0,7 l special pakovanju i 0.5 l pakovanju, dok u asortimanu postoje i Meka rakija za kuvanje kao i Bela-ljuta (prepečenica) u litarskim pakovanjma.

Početkom 2010. Godine i pakovanjem stečajnog postupka u Zemljoradničkoj zadruzi “Bajina Bašta”, Proizvodnju rakije i vlasništvo nad brendom je preuzelo novoformirano preduzeće “BB Klekovača” d.o.o.

Već u prvoj polovini 2011. godine zahvaljujući preduzimljivosti i entuzijazmu sadašnjeg vlasnika, udvostručena je prodaja u odnosu na ranije godine i obezbeđena stabilna sirovinska baza kao osnov za kontinuiranu i dugoročnu proizvodnju.

Zaštitni znak Bajine Bašte

Rakija klekovača se proizvodi od najkvalitetnijih sorti šljiva po tradicionalnom tehnološkom postupku, uz dodatak odabranih plodova (bobica) kleke.
Spoj dugogodišnje tradicije i iskustva u pravljenju ove rakije, kao i primena najnovijih tehnoloških dostignuća i naučnih saznanja u oblasti proizvodnje žestokih alkoholnih pića, daju jedinstveni pečat i prepoznatljivost ovim proizvodima.

Po završetku destilacije, sazrevanja i odležavanja rakije u hrastovim buradima, rakija se puni i pakuje u finalni proizvod.

Svetski brend zaštićena geografskim poreklom
Zahvaljujući upotrebi prvobitnog recepta, posebnoj tehnologiji i ručnom obavljanju svih segmenata proizvodnje, osim punjenja i pakovanja, BB Klekovača ima veliki uspeh kako u Srbiji, tako i u svetu.

Zdravo piće BEZ ŠTETNIH MATERIJA.

BB Klekovača specijal

proizvedena je od najkvalitetnijih sorti šljiva.

Po tradicionalnom tehnološkom postupku, uz dodatak odabranih plodova kleke.

PREPEČENICA

Klekovača je vrsta rakije, prepečenice, koja se dobija kada se na 1 litar šljivovice doda 15-20 zrelih plodova biljke koja je poznata pod imenom kleka.

Nagrade

  • 13 Zlatnih medalja
  • 18 Srebrnih medalja
  • 1 Bronzanih medalja