Cilindrični zupčanici – Mašinski centar Tankosić Čačak

Cilindrični zupčanici – Mašinski centar Tankosić Čačak

Delatnost:Proizvodnja ležajeva, zupčanika i zupčastih pogonskih elemenata
PIB:105497110
Adresa:Bulevar Oslobođenja 23
Poštanski broj:32000
Grad / Opština:Čačak
Telefon:063/616-533, 063/616-535, 032/5563-666, 032/5562-412
E-Mail:mctankosic@gmail.com
Web:http://www.mctankosic.rs/

MC Tankosić

Preduzeće MC Tankosić Čačak osnovano je 1990. godine. Sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti proizvodnje rezernih delova za poljoprivrednu i građevinsku mehanizaciju, transportna sredstva i procesnu opremu, uz angažovanje 20 stalno zaposlenih radnika su garant uspeha ovog preduzeća.

Garancija kvalitetnog,brzog i jeftinog proizvoda je savremena oprema, stručan kadar i saradnja sa mnogobrojnim kupcima u zemlji i inostranstvu.

CILINDRIČNI ŽUPCANICI

Zupčanici predstavljaju mašinske elemente za prenos obrtnog kretanja sa jednog vratila na drugo pomoću sprezanja zubaca zupčanika.

Izravnim zahvatom izbočina (zuba) i udubljenja (uzubina) naizmenično izrađenih na obodnim površinama zupčanika.

Ovo su najčešće upotrebljavani mašinski elementi, pa se sa pravom važe kao sinonim za mašinsku nauku. Upotreba zupčanika je veoma široka.

Započinje (ukoliko se izostave mikrosistemi) kod satnih mehanizama, a nikako ne završava sa primjenom u menjaču vetroturbine.

Cilindrični zupčanici koriste za prenos obrtnog kretanja između paralelnih vratila. Cilindrični zupčanici sa pravim zubima poseduju ne baš tako ravnomeran zahvat, kao i mali stepen sprezanja.

Ova dva nedostatka se izbegavaju sa kosim zubima pri čemu treba napomenuti veće površine koje su u dodiru, pa i veće zagrevanje kod kosih zubaca. Osim toga se kod kosih zubaca pojavljuje još i aksijalna sila koja dodatno opterećuje ležajeve.

Spajanje prednosti jednog i drugog pristupa se vrši sa strelastim zubcima, gde se eliminiše pojava aksijalnih sila, ali je izrada skuplja.

Proizvodi:

Cilindrični zupčanici

  • Konusni zupčanici
  • Spiralno ozubljenje
  • Puzevi i pužni točkovi
  • Vratila
  • Lančanici
  • Planetarni prenosnici
  • Reduktori