Proizvodnja vina – Podrum Kuzmanović Beočin

Proizvodnja vina – Podrum Kuzmanović Beočin

Delatnost: Proizvodnja vina
PIB: 106309139
Adresa: Živojina Mišića 11,Čerević
Poštanski broj: 21311
Grad / Opština: Beočin
Telefon: 064/287-31-17
E-Mail: jovankuzmanovic@gmail.com
Web:

Podrum Kuzmanović Beočin

U fruškogorskom višegorju, u selu Čerević na Dunavu, u vinogradu Jovana Kuzmanovića, na 3 hektara gaji se sorta neoplanta. Nastala je 1970. godine ukrštanjem smederevke i traminca.

Neoplanta ima lep, izražen muskatni miris, visok sadržaj alkohola i nešto manje kiseline.

Vino leži u metalnim i drvenim sudovima, a proizvodi se kombinacijom tradicionalne i savremene tehnologije. Kapacitet sudova u podrumu Kuzmanović je 15.000 litara.

Osim neoplante, u podrumu Kuzmanović se puni i chardoney, rose i crveno vino Zift, kao i lozova rakija pod imenom Grapo. Vino neoplanta i rakija dobijena od nje okićeni su sa desetak medalja sajma u Novom Sadu.

Rakija komovica je nosilac velike zlatne medalje, a neoplanta zlatne.

Podrum porodice Kuzmanović

je kapaciteta 15000 l u kojem se vina čuvaju u tradicionalnim drvenim buradima i modernim inoks sudovima. O celokupnoj proizvodnji grožđa, vina i rakije brine se Jovan Kuzmanović dipl.ing. voćarstva i vinogradarstva. U novije vreme u sklopu vinarije nalazi se i sala za degustaciju koja može da primi 30 gostiju .

Od 1980.godine u vinogradima porodice Kuzmanović uzgaja se Neoplanta, prva domaća sorta vinove loze za vrhunska bela vina. Stvorena na institutu u Sremskim Karlovcima kao plod ukrštanja Traminca i Smederevke. Pored Neoplante u vinogradima su zastupljene i druge sorte vinove loze: Šardone, Muskat hamburg, Probus i Frankovka.