Rtanjski Dvori – Zaboravi ako možeš Ilino, Boljevac

Rtanjski Dvori – Zaboravi ako možeš Ilino, Boljevac

Delatnost:Restorani domaće kuhinje i prenoćišta
PIB:110744974
Adresa:Ilino bb
Poštanski broj:19370
Grad / Opština:Boljevac
Telefon:064/125-63-05
E-Mail:dusanovamehana@gmail.com
Web:http://rtanjskidvori.rs/

Rtanjski Dvori

U selu Ilino (opština Boljevac), ispod planine Rtanj, blista novoizgradjeni Etno kompleks Rtanski dvori vlasnika Dušana Milisavljevića.

Zbog blizine znamenite planine i gromovitih atmosfera selo je svakako bilo posvećeno slovenskom bogu Perunu, a u hrišćansko vreme preimenovano u mesto Svetog Ilije Gromovnika.

Selo je poznato i po uredjenoj Spomen kući čuvene srpske vajarke Ljubinke Savić Grasi (1922-1999), vazda otvorenoj za posetioce, kao i po Medjunarodnoj školi starih zanata (u osnivanju).

Do Boljevca se stiže

odličnim putem od Paraćina (36 km), prema Zaječaru. Na 4 km od Boljevca putem prema Soko banji nalazi se Ilino.

S bilo koje strane stiže se u živopisno selo i do dvostrukog lekovitog izvora Viline vode otkriveno 1455. godine, nad kojima se, na celodnevno osunčanom imanju, izdiže velelepno zdanje od 6 zgrada namenjenih turizmu, ali i sa kulturno-umetničim sadržajima.

Kompleks je izveden u tradicionalnom stilu kombinovane srpske arhitekture, s primesama autentičnog (autorskog) pristupa samog vlasnika.

Svi objekti izradjeni su od kamena i drveta i opremljeni na najsavremeniji način, ali s predukusom starih stanja i atmosfera.

Unutrasnjost je ispunjena odabranim etnografskim i predmetima primenjenih umetnosti, ali i delima najznačajnijih srpskih slikara i vajara 20 veka.

Jedan objekat nazvan je Muzej (u pripremi), a namena mu je potpuno u skladu s imenom.

Kompleksom dominira Kula,

izvedena u tradicionalnom stilu, ali sprimesama fantastike pa se u njoj najradije zadržavaju deca i mladi.

Najveći objekat zvani Pozornica namenjen je kamernim koncertima, sesijama, umetničkim kolonijama, druženju, zajedničkom obedovanju…

Nedaleko od kompleksa, u samom centru sela dovršava se etno restoran – mehana koji će biti otvoren sredinom aprila.

Sa imanja se lako stiže do podnožja veličanstvenog i magičnog Rtnja udaljenost svega (4,5 km), takodje brzo i lako se stiže do Soko banje udaljene 24 km, Gamzigradkse banje udaljene 20 km, kao i Borskog jezera.

Na 30 minuta vožnje nalazi se znamenita rimska carska palata Felix Romuliana (s početkom IV veka), na 11 km od Rtanjskih dvora nalazi se Bogovinska pećina, a u okolini znameniti srednjovekovni manastiri, rečice bistri potoci, valoviti pejsaži, cvetne livade, proplanci… što je prilika za raznovrsne izlete u organizaciji Etno kompleksa Rtanjski dvori.

Osvedočeni ukus vlasnika, bezbroj puta dokazan kroz velike radove njegove Umetničke radionice Sveti Nikola iz Beograda, kao i u svakom detalju ovoga zdanja, izvanredni uslovi stanovanja, bajkoviti pejsaži, blizina rtnja, lekovite vode, bogat biljni i životinski svet, vrhunska nacionalna kuhinja… gostu ili posetiocu garantuju nezaboravan doživljaj, za pamćenje i prepričavanje.